Go Back   Turist Rehberleri Forumu > Dersler > Soruyorum ?

Seçenekler Stil
Alt 07-03-2010, 10:48 PM   #1
rehberadam
Member

Post islamiyetin rengi neden yeşildir?

Geçenlerde yapmış olduğum turun birinde müşterilerimden biri islamiyetin rengi neden yeşil diye sordu? Verecek cevap bulamadım o esnada.

internette arama yapınca sitenin birinde şöle bir açıklama buldum.

Soru
İslam deyince Yeşil renk İslam ülkelerinin bayraklarında ve orta Asya’da Ay ve yıldız islam sembolü olarak kullanılır bunun İslam tarihinde ne zaman çıktı mesela camilerin üzerinde oluyor veya mezarların basında Ay yıldızlar var.

Cevab

Yeşil rengi, rengini yemyeşil cennetlerden almaktadır. Cennetin anahtarları bir açıdan kendisine tevdi edile Hz. Muhammed(a.s.m)’in kubbesi de aynı renkte ve hadiste bir cennet havzası olarak değerlendirilmiştir. İslam âleminin yeşil renge olan aşkı bu sevgiden kaynaklanmaktadır.
Anca her rengin de kendine göre bir özelliği ve güzelliği vardır.

Renkler hakkında bilgi verir misiniz? Renklerin dinimize göre bir anlamı var mı?

Ay; güneşin ışığını insanların dünyası olan yeryüzüne yansıtmakta ve yerküresinin bir yörüngesi olarak hareket etmektedir. Hz. Peygamber bir bakıma vahiy güneşinden akseden ilahî mesaj ışıklarını insanlık camiasına yansıtan bir ay mesabesindedir. Hakikatin güneşine aşık olan İslam âleminin “Ay” sembolüne karşı gösterdiği ilgi dikkate değerdir. Çünkü, vahyin hakikatinden faydalanmak için risalet ayına ihtiyaçları vardır.
İmam Rabbanî vahyin ışığına ihtiyaç durmaksızın hakikat güneşine kavuşacağını iddia eden Aristo gibi filozofları ahmak olarak vasıflandırmıştır. Bunun anlamı şudur: geceleri ay ışığını kaybeden, güneş ışığından mahrum demektir. Çünkü güneşin ışığı -geceleri- ancak ay aynasıyla görülebilir.
Günümüzdeki adıyla Kızılay 1876’da patlak veren Sırbistan ve Karadağ isyanı yaralı ve mültecilere yardım yapılması için bir cemiyetin kurulması ihtiyacından kurulmuştur. Hıristiyan dünyasının teslis inancını temsil eden “Salib-i ahmer=Kızılhaç” yerine tevhidi simgeleyen Hilal-i ahmer=Kızılay unvanın kullanılması tercih edilmiştir. Çünkü “Hilal” kelimesinin ebced değeri “Allah” lafza-i celalle aynı olup 66’dır.

www.sorularlaislamiyet.com

Konu rehberadam tarafından (07-03-2010 Saat 10:53 PM ) değiştirilmiştir.
rehberadam isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla

Bookmarks

Seçenekler
Stil